Schoenen, wat moeten we er mee?

In een mensenleven zijn er altijd heel veel dingen belangrijk. Maar als het uiteindelijk echt neer komt op de belangrijke zaken, ik noem ‘liefde’ of ‘de dood’ als voorbeelden, wordt pas echt duidelijk wat er belangrijk is in het leven. Het valt me op dat, wanneer mensen het belang van bepaalde zaken moeten rangschikken, hun kleding en schoenen ook nog altijd als belangrijk ranken. Een beetje zoals Maslow dat ooit omschreef met zijn bekende piramide, maar in mijn ogen een beetje onvoorstelbaar. Enfin, je hebt het al door: vandaag gaat het over een van de belangrijkste bijzaken in het leven: kleding en schoenen.

Oververtegenwoordigd

Je wordt er op het internet zo’n beetje mee doodgegooid: webshops waarin kleding en schoenen aangeboden worden. Vaak met mooie aanbiedingen en de prijzen liggen over het algemeen nog lager dan in de fysieke winkels ook. Allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar hoe belangrijk zijn deze schoenen en kleding nou echt voor de mens?

Piramide van Maslow

Weer even terug naar de piramide van Maslow, waar ik in de intro van deze tekst al over sprak. Volgens hem zijn er vijf zaken in het leven die een bepaalde mate van belangrijkheid hebben. Om te beginnen de lichamelijke behoeften, zoals eten en drinken. Op een goede tweede plaats, en dus wat hoger in de piramide, komt behoefte aan veiligheid en zekerheid. Onder deze trede in de piramide valt ook het belang van schoenen en kleding. Want kleding geeft ergens wel een bepaalde mate van veiligheid en zekerheid. Die leidt automatisch ook naar de volgende drie treden in de piramide: behoefte aan sociaal contact, behoefte aan waardering en erkenning en zelfontplooiing.

Online

Allemaal leuk en aardig, maar het verbaast mij alsnog dat er zoveel aanbod aan kleding en schoenen is. Neem alleen al de webshops. http://www.to-be-dressed.nl/, www.hm.nl, www.zara.nl: je wordt er werkelijk mee overladen. Wat moeten we er allemaal mee?